Facebook

Ηλεκτρονική ταυτοποίηση

logo - Αντιγραφή  22

Τι είναι  το microchip:

Είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα του ζώου. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική μικροπλακέτα μεγέθους περίπου κόκκου ρυζιού. Περιέχει ένα 15ψήφιο αριθμό μοναδικό για κάθε ζώο.

Πού τοποθετείται;

Τοποθετείται στην αριστερά πλευρά του τραχήλου του ζώου.

Είναι επώδυνη διαδικασία η τοποθέτηση του microchip ;

Η διαδικασία είναι γρήγορη κι εύκολη και ανώδυνη. Η τοποθέτηση γίνεται με σύριγγα παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό του ζώου.

Μπορεί να δημιουργήσει επιπτώσεις στην υγεία του ζώου;

Καμιά απολύτως. Είναι μια ασφαλής διαδικασία.

Ποιος έχει την αρμοδιότητα τοποθέτησης της ηλεκτρονικής ταυτότητας;

Αρμόδιος για την τοποθέτηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας και την αποστολή των στοιχείων για την καταγραφή στην τράπεζα δεδομένων, είναι ο κτηνίατρος σας.

Τι όφελος υπάρχει από την τοποθέτηση του Microchip;

Όπως είπαμε το microchip είναι η ταυτότητα του ζώου. Δηλώνει τα στοιχεία του ζώου (όνομα,  ράτσα ) και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου).      Αυτά τα στοιχεία καταγράφονται στην τράπεζα  δεδομένων, την οποία διαχειρίζεται ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος με συνέπεια κάθε ζώο να είναι καταγεγραμμένο με βάση τα παραπάνω στοιχεία.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε κάθε περίπτωση απώλειας του μικρού σας φίλου. Είναι ίσως  η μοναδική ελπίδα να βρεθεί ένα χαμένο ζώο και ο μόνος τρόπος που διασφαλίζει την κυριότητα του ζώου σε περίπτωση απώλειας η κλοπής.

Είναι ένας ανατρεπτικός παράγοντας εγκατάλειψης ζώων στους δρόμους και δημιουργίας αδέσποτων ζώων.

Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που χαθεί το ζώο μου;

Πρέπει να επισκεφθείτε οποιονδήποτε κτηνίατρο στην Ελλάδα και να δηλώσετε την απώλεια. Εκείνος στην συνέχεια θα δηλώσει την απώλεια στην τράπεζα δεδομένων ώστε να είναι διαθέσιμη σε κάθε αναζήτηση.

 Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση αλλαγής διεύθυνσης η αριθμού τηλεφώνου;

Θυμηθείτε ότι για να λάβετε ειδοποίηση για το χαμένο ζώο σας, θα πρέπει να γνωρίζει η τράπεζα δεδομένων την πραγματική  διεύθυνση και το τηλέφωνό σας, για να ειδοποιηθείτε  αν βρεθεί  .

Γι αυτό: Σε κάθε περίπτωση αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας η αριθμού τηλεφώνου να το δηλώσετε σε οποιονδήποτε κτηνίατρο στην Ελλάδα, ώστε να ενημερώνεται η τράπεζα δεδομένων για τα στοιχεία σας.

Μπορώ να βρω το σημείο που βρίσκεται το χαμένο μου ζώο;

Όχι. Το microchip δεν είναι GPS. Δεν είναι δηλαδή μηχανισμός εντοπισμού. Ο 15ψήφιος αριθμός του διαβάζεται μόνο από την ειδική συσκευή(scanner) που διαθέτουν οι κτηνίατροι.  Θα πρέπει δηλαδή το ζώο να προσκομισθεί σε κάποιον κτηνίατρο, και εκείνος μπορεί να βρει τον ιδιοκτήτη του ζώου.

Είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση;

Ναι είναι υποχρεωτική για τους σκύλους και προαιρετική για τις γάτες. Ο νόμος 4039/2012 προβλέπει χρηματική ποινή από τριακόσια ως χίλια πεντακόσια ευρώ ή φυλάκιση μέχρι πέντε μήνες ή και τις δύο ποινές.

 

Microchip

 

logo - Αντιγραφή  33