Facebook

Σχετικά με την διατροφή του σκύλου και της γάτας.

logo - Αντιγραφή  22

dog sausages 2

Η διατροφή του σκύλου και της γάτας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την υγεία και την μακροζωία των μικρών μας φίλων.

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που απευθύνουν οι ιδιοκτήτες των μικρών ζώων στους κτηνιάτρους είναι  τι πρέπει να τρώνε τα ζώα τους και με ποιο τρόπο.

Εκείνο που θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, είναι ότι ο σκύλος και η γάτα είναι ζώα σαρκοφάγα και η διατροφή τους θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του σαρκοφάγου ζώου και όχι  ενός παμφάγου όπως  είναι ο άνθρωπος. Με άλλα λόγια οι διατροφικές ανάγκες του σκύλου και του ανθρώπου είναι διαφορετικές, επομένως και  το διαιτολόγιο τους πρέπει να είναι διαφορετικό.

Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να αμελούμε το γεγονός ότι τα ζώα αυτά ζουν δίπλα μας, μέσα στα σπίτια μας και θα πρέπει η συμβίωσή μαζί  τους, να διέπεται από κανόνες ασφάλειας και υγιεινής τόσο για τα ζώα μας όσο και για μας.

Παρακολουθώντας τον τρόπο διατροφής των άγριων σαρκοφάγων και κυρίως των λύκων    ( ο σκύλος δεν προέρχεται από τον λύκο, αλλά έχουν κοινούς προγόνους, παράλληλη εμφάνιση και εξέλιξη και το γονιδίωμα τους είναι κατά 95,5% όμοιο )  θα δούμε ότι τα ζώα αυτά κυνηγούν και σκοτώνουν το θήραμά  τους και το καταναλώνουν σχεδόν ολόκληρο. Δηλαδή εκτός από τους μυς, δηλαδή την καθαρή σχεδόν πρωτεΐνη, καταναλώνουν το δέρμα, τα όργανα, και τα οστά του θηράματος. Ταυτόχρονα καταναλώνουν το στομάχι και τα έντερα μαζί με το περιεχόμενό τους. Εδώ ας θυμηθούμε ότι τα κύρια θηράματα των σαρκοφάγων είναι φυτοφάγα ζώα, που στο πεπτικό τους σύστημα βρίσκονται φυτικές ουσίες και αυτό εξηγεί γιατί στις τροφές των σαρκοφάγων βάζουμε μέσα και τροφές φυτικής προέλευσης.

 

Να σημειώσουμε επίσης ότι τα σαρκοφάγα κυνηγούν και καταναλώνουν το θήραμά τους μια φορά την ημέρα. Δεν εξαντλούν δηλαδή την ενέργειά τους στο συνεχές κυνήγι. Αυτό κατά την πορεία της εξέλιξής τους ,οδήγησε στην προσαρμογή του πεπτικού τους συστήματος να λειτουργεί σωστά όταν δέχεται ένα γεύμα την ημέρα.

Οι γάτες αντιθέτως, ζώα με διαφορετική φυσιολογία και τρόπο ζωής,  κυνηγούν πολλές φορές την ημέρα, μεγάλη ποικιλία θηραμάτων, και κάθε φορά καταναλώνουν μικρές ποσότητες τροφής.

Αυτή η πλήρης σχεδόν κατανάλωση του θηράματος παρέχει στο άγριο ζώο την ισορροπημένη διατροφή που καλύπτει τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες  ώστε να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί ο οργανισμός υγιής.

Αν λάβουμε υπ όψιν μας τα παραπάνω, τότε δίνεται εύκολα η απάντηση στο γιατί πρέπει να διατρέφουμε τα ζώα μας με τις ειδικές τροφές για σκύλους και γάτες και όχι με τροφές που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ρωτάνε οι ιδιοκτήτες: Καλά είναι επικίνδυνο να δώσουμε στο ζώο μας να φάει το κοτόπουλο που έχουμε στο τραπέζι μας;  Είναι κακό να δώσουμε στο ζώο μας ρύζι η μακαρόνια;dog-food-recipes

Η απάντηση είναι απλή. Όχι δεν είναι επικίνδυνο ούτε ακατάλληλο. Δεν είναι όμως πλήρης διατροφή και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ζώων μας ώστε να του παρέχονται όλα τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν τρόφιμα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και τα οποία είναι επικίνδυνα αν καταναλώνονται από τον σκύλο η την γάτα.

Μια ολοκληρωμένη διατροφή για τα ζώα μας, θα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, κυτταρίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε κατάλληλες αναλογίες και ποσότητες για κάθε είδος.

Άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν, προκειμένου να συνθέσει  κάποιος ένα διαιτολόγιο είναι η ηλικία ενός οργανισμού. Είναι προφανές ότι οι ανάγκες ενός οργανισμού που βρίσκεται σε ανάπτυξη και «χτίζεται» το σώμα του, είναι άλλες, και άλλες οι ανάγκες συντήρησης ενός ενήλικου οργανισμού ή οι ανάγκες ενός γηραιού σώματος.

Σημαντικός επίσης παράγοντας για την σύνθεση ενός διαιτολογίου είναι η δραστηριότητα ή το μέγεθος του ζώου. Οι ανάγκες ενός σκύλου που ζει μέσα σε ένα διαμέρισμα δεν συγκρίνονται με εκείνες ενός κυνηγόσκυλου με πολύ έντονη δραστηριότητα. Διαφορετικές οι ανάγκες μιας γάτας που περνάει πολλές ώρες στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη της και περιποιείται νωχελικά το τρίχωμά της, από μια γάτα που δραστηριοποιείται σε εξωτερικό περιβάλλον.

Το μέγεθος της ράτσας είναι σημαντικός παράγοντας διαφοροποίησης στην διατροφή. Ένα Chihuahua βάρους 1 κιλού καταλαβαίνουμε ότι έχει διαφορετικές ανάγκες από ένα Sand Bernard βάρους 100 και πλέον κιλών.

Λαμβάνοντας υπ όψιν τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι για να  συνθέσουμε ένα ορθολογικό διαιτολόγιο για το κατοικίδιό μας χρησιμοποιώντας τα υλικά της κουζίνας μας είναι πρακτικά εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο.

Το ερώτημα λοιπόν που θα πρέπει να απαντήσει κάθε ιδιοκτήτης μικρού ζώου είναι το εξής: Τι διατροφή θέλω να προσφέρω στο ζώο μου; Θέλω να είναι πλήρης σύμφωνα με τις ανάγκες του ζώου μου ή συμβιβάζομαι να χορηγώ τροφή που καταναλώνω και εγώ, ξέροντας ότι δεν είναι μεν επικίνδυνη αλλά όχι η πλέον κατάλληλη; Μόλις απαντήσουμε σ αυτό το ερώτημα τότε η επιλογή του είδους της διατροφής γίνεται πιο εύκολη.

Αν επιλέξουμε να διατρέφουμε το ζώο μας με δικά μας φαγητά τουλάχιστον θα πρέπει να προσέχουμε να μη δίνουμε τροφές τέτοιες που μπορεί να προκαλέσουν δηλητηριάσεις ακόμα και τον θάνατο του ζώου.

Αν επιλέξουμε να δώσουμε βιομηχανοποιημένη τροφή τότε δημιουργούνται άλλα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουμε.

Ερωτήματα όπως, όλες οι βιομηχανοποιημένες τροφές είναι καλές; Ξηρά τροφή (κροκέτα) ή κονσέρβα; Μήπως είναι καλύτερα να δώσουμε τροφή ωμή(BARF), ώστε να πλησιάσουμε την φύση του ζώου; Φτηνή η ακριβή;Very well trained dog.

Η σύγχρονη βιομηχανία ζωοτροφών έχει κάνει άλματα στην παραγωγή ποιοτικών ζωοτροφών. Η νομοθεσία των κρατών που αφορά στην παραγωγή και διακίνηση των τροφών αυτών διέπεται από αυστηρούς κανόνες που μπορούν να διασφαλίσουν τον ιδιοκτήτη και τα ζώα τους. Είναι απαραίτητο όμως να μπορούμε να καταλάβουμε τι γράφεται πάνω στις συσκευασίες των τροφών αυτών, πράγμα που δεν είναι πάντοτε εύκολο.

Η σύγχρονη βιομηχανία παράγει τροφές για μικρόσωμα και μεγαλόσωμα ζώα, τροφές για νεαρά, ενήλικα ή υπερήλικα  ζώα. Τροφές για υγιή ή  άρρωστα ζώα, τροφές διαφορετικές για διαφορετικές ασθένειες, τροφές για πρόληψη ασθενειών, τροφές για διαφορετικές ράτσες. Τροφές ακριβές, τροφές φτηνές  και γενικά υπάρχει ένας πολύ μακρύς κατάλογος τροφών.

Στο λιανικό εμπόριο υπάρχουν τροφές συσκευασμένες ή χύμα. Υπάρχουν «ειδικοί» που πουλάνε φτηνές και καλές τροφές.

Απ όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι η διατροφή των ζώων, όπως εξάλλου και του ανθρώπου είναι ένα σύνθετο ζήτημα που διέπεται από κανόνες. Κανένας δεν μπορεί να πει με ευκολία πάρε αυτή ή εκείνη την τροφή. Θα πρέπει να συνεκτιμηθούν πολλοί παράγοντες για να επιλεγεί η κατάλληλη τροφή για το ζώο σας και οι συμβουλές για την διατροφή θα πρέπει να αναζητούνται από κατάλληλους ανθρώπους.

Your-meal-is-better

logo - Αντιγραφή  33