Facebook

Πυομήτρα

logo - Αντιγραφή 22

Πρόκειται για μια σοβαρή παθολογική κατάσταση της μήτρας ,που αφορά την σκύλα και την γάτα και η οποία  αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα απειλεί την ζωή του ζώου.

Εμφανίζεται σε ζώα που δεν έχουν στειρωθεί και η συχνότητα εμφάνισής της είναι πολύ υψηλή. Υπολογίζεται οτι ένα στα τέσσερα μη στειρωμένα ζώα θα εμφανίσει πυομήτρα κατά την διάρκεια της ζωής του.

Η πιθανότητα πυομήτρας είναι πολύ μεγαλύτερη στις σκύλες που δεν έχουν γεννήσει ποτέ  σε σύγκριση με αυτές που έχουν γενννήσει πολλές φορές.

Οφείλεται στην επίδραση της προγεστερόνης, ορμόνης που παράγεται από τις ωοθήκες, η οποία ευνοεί την κυστική υπερπλασία των αδένων του ενδομητρίου και την μείωση του τόνου των λείων μυικών ινών της μήτρας. Το αποτέλεσμα είναι η συγκέντρωση υγρών μέσα στον αυλό της μήτρας,  τα οποία αποτελούν θρεπτικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη μικροβίων. Η ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός των μικροβίων αυτών οδηγεί στην παραγωγή μικρότερης ή  μεγαλύτερης ποσότητας πυώδους υλικού, το οποίο συγκεντρώνεται στον αυλό της μήτρας. με αποτέλεσμα την διόγκωσή της. Τις περισσότερες φορές η διόγκωση αυτή  είναι τόσο μεγάλη  ώστε να είναι αρκετά εμφανής παρατηρώντας την κοιλιά του ζώου.

Η χρήση οιστρογόνων, ορμονών που χρησιμοποιούνται για την αναστολή του οίστρου, αυξάνουν επίσης  την πιθανότητα εμφάνισης πυομήτρας σε μεγάλο βαθμό.

Η πυομήτρα εμφανίζεται με δύο μορφές, την  «κλειστή» και την «ανοιχτή». Η διαφορά τους είναι οτι στην πρώτη περίπτωση ο τράχηλος είναι κλειστός και δεν εξέρχεται το περιεχόμενο της μήτρας, ενώ στην δεύτερη περίπτωση ο τράχηλος είναι ανοιχτός και κάποιες ποσότητες υγρών βγαίνουν από τα εξωτερικά γεννητικά όργανα του ζώου. Στην περίπτωση της κλειστής πυομήτρας η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη γιατί συνήθως γίνεται αντιληπτή από τον ιδιοκτήτη του ζώου μόνο όταν το ζώο εκδηλώσει κλινικά συμπτώματα και  επιδεινωθεί η υγεία του, σε αντίθεση με την ανοιχτή, που συνήθως ο ιδιοκτήτης παρατηρεί την έξοδο κολπικών υγρών με αποτέλεσμα το ζώο να προσκομίζεται νωρίτερα στον κτηνίατρο.

Τα συχνότερα συμπτώματα που εμφανίζουν τα ζώα με πυομήτρα, είναι η ανορεξία, ο έμμετος, η κατάπτωση, η αφυδάτωση, ο  πυρετός, ενω στα ζώα με ανοιχτή πυομήτρα παρατηρείται έξοδος υγρών από τον κόλπο. Στις σκύλες πολλές φορές σε αντίθεση με τις γάτες, παρατηρείται πολυουρία.

Η θεραπεία της πυομήτρας είναι ουσιαστικά χειρουργική. Η αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών οδηγούν  στη ριζική λύση του προβλήματος. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιχειρηθεί  προσπάθεια φαρμακευτικής αντιμετώπισης της παθολογικής αυτής κατάστασης, αλλά συνήθως τα αποτελέσματα είναι φτωχά.


 

  Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Στειρώνετε τα ζώα σας όσο το δυνατόν νωρίτερα για να αποφύγετε τόσο την εμφάνιση  πυομήτρας όσο και των καρκινωμάτων των μαστών και των ωοθηκών.


 

Πυομήτρα τεστ 1

Πυομήτρα τεστ 2

logo - Αντιγραφή 33