Facebook

Ενδοπαράσιτα – Έξωπαράσιτα

images (7)

logo - Αντιγραφή  22

Τι είναι τα παράσιτα;
Γενικά παράσιτο στη Βιολογία χαρακτηρίζεται ο οργανισμός που ζει και αναπτύσσεται σε βάρος άλλου οργανισμού, από τον οποίο τρέφεται με τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.
Τι είναι τα εξωπαράσιτα και τι τα ενδοπαράσιτα;
Τα παράσιτα που ζουν εξωτερικά του ξενιστή, όπως για παράδειγμα τα τσιμπούρια ονομάζονται εξωπαράσιτα, ενώ εκείνα που ζουν μέσα στο ξενιστή, όπως π.χ. οι ταινίες, ονομάζονται ενδοπαράσιτα.

Έχουν όλα τα ζώα ενδοπαράσιτα;
Όχι. Συχνά όμως τα νεαρής ηλικίας ζώα έχουν παράσιτα μέσα στο έντερό τους. Ο βαθμός μόλυνσης διαφέρει από ζώο σε ζώο. Υπάρχουν περιπτώσεις με «ελαφρές» μολύνσεις, αλλά και περιπτώσεις με μεγάλο βαθμό παρασίτωσης, που εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία αλλά και για την ζωή του.
Έχουν όλα τα ζώα εξωπαράσιτα;
Όχι. Κατά κανόνα όμως τα ζώα μπορεί να μολυνθούν από εξωπαράσιτα. Μια μικρή βόλτα είναι αρκετή ώστε το ζώο μας να μολυνθεί από ψύλλους η τσιμπούρια. Στην Ελλάδα λόγω του κλίματος ευνοείται η ανάπτυξη των παρασίτων αυτών.
Πρέπει να κάνω συχνά ενδο-αποπαρασιτώσεις στο ζώο μου;
Ναι. Ξεκινώντας από την πολύ μικρή ηλικία του μικρού μας φίλου, ο κτηνίατρος καθορίζει ένα πρόγραμμα αποπαρασιτισμού. Το πρόγραμμα αυτό, δεν είναι πάντα ίδιο και δεν χρησιμοποιούμε πάντα το ίδιο φάρμακο. Το πρόγραμμα και η μορφή του φαρμάκου εξαρτάται από το ζώο, το περιβάλλον και την περιοχή που ζει. Σε μεγαλύτερης ηλικίας ζώα χορηγούμε αντιπαρασιτικά φάρμακα ανα τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως κάθε τρίμηνο, ώστε να μείνει το ζώο μας ‘καθαρό’ από τέτοιου είδους μολύνσεις.
Πρέπει να κάνω συχνά εξω-αποπαρασιτώσεις στο ζώο μου;
Το ζώο σας πρέπει να βρίσκεται συνεχώς υπό την προστασία εξω- παρασιτοκτόνων φαρμάκων όλο τον χρόνο. Ανάλογα δε με την εποχή, έχουμε την δυνατότητα να επιλέγουμε το κατάλληλο σκεύασμα.
Είναι επικίνδυνα τα παράσιτα για το ζώο μου;
Ναι. Ο βαθμός επικινδυνότητας διαφέρει και εξαρτάται από το είδος και τον αριθμό των παρασίτων που έχουν μολύνει το ζώο. Για παράδειγμα, μια μόλυνση του ζώου από μικρό αριθμό «Ταινιών» μπορεί να περάσει απαρατήρητη από τον ιδιοκτήτη του ζώου, ενώ μια μόλυνση του ζώο από Dirofilaria (παράσιτο που εντοπίζεται στην καρδιά) συνήθως προκαλεί το θάνατο.Σκοπός είναι το ζώο μας να είναι απαλλαγμένο από παράσιτα. Έτσι μόνο προστατεύουμε πλήρως την υγεία του ζώου μας.

Είναι επικίνδυνα τα παράσιτα για τον άνθρωπο;
Όχι πάντα. Υπάρχουν παράσιτα που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο και άλλα που δεν μεταδίδονται. Για παράδειγμα η Dirofilaria δεν μπορεί να μεταδοθεί σ εμάς από τον σκύλο μας, ενώ ένα μικρό παιδί μπορεί να μολυνθεί από Ασκαρίδες αν δεν γίνονται οι τακτικές αποπαρασιτώσεις που απαιτούνται και δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής (καλό πλύσιμο των χεριών μας πριν βάλουμε κάτι στο στόμα μας).
Είναι τόσο σοβαρό όσο λένε το πρόβλημα του εχινόκοκκου;
Ναι. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό νόσημα και δεν πρέπει να το προσπερνάμε χωρίς να του αποδίδουμε την απαραίτητη σπουδαιότητα.
Μεταδίδουν ασθένειες τα εξωπαράσιτα στα ζώα μας;
Πολύ συχνά ναι. Οι ασθένειες που μεταδίδονται στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές και αν δεν διαγνωσθούν εγκαίρως μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο του μικρού μας φίλου. Τυπικό παράδειγμα είναι η Λεισμανίωση (Καλααζάρ), η Ερλιχίωση κλπ.
Μπορώ να επιλέγω μόνος μου το φάρμακο που θα δώσω για την απαρασίτωση;

Ναι αν είστε σίγουροι ότι δίνεται το σωστό φάρμακο. Για την απαρασίτωση του ζώου μας δεν πρέπει να δίνουμε πάντα το ίδιο φάρμακο και όλα τα φάρμακα δεν έχουν την ίδια δοσολογία. Τα αντιπαρασιτικά φάρμακα όπως και όλα τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται από ειδικούς και να δίνονται για την ένδειξη που πρέπει. Όπως εμείς δεν πρέπει να παίρνουμε το φάρμακο που παίρνει και ο φίλος μας, έτσι και στα ζώα μας δεν πρέπει να δίνουμε τα φάρμακα που μας συστήνει κάποιος άλλος που έχει ζώο, η πουλάει τροφές για ζώα.

 

 logo - Αντιγραφή  33