Facebook

Λεισμανίαση – Καλααζαρ

logo - Αντιγραφή 22

 

Η Λεισμανίαση η όπως αλλιώς αναφέρεται ως καλαζάρ  είναι μια θανατηφόρος ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τα σκυλιά. Μπορεί επίσης να προσβάλλει τον άνθρωπο. Η ασθένεια μεταδίδεται από ζώο σε ζώο με την βοήθεια μιας ειδικής σκνίπας που ονομάζεται φλεβοτόμος (Phlebotomous).

Phlebotomus_spΗ σκνίπα αυτή παίρνει το πρωτόζωο όταν τρέφεται από σκύλο που είναι μολυσμένος από το πρωτόζωο αυτό. Μετά από λίγες ημέρες η λεισμάνια αλλάζει μορφή μέσα στην σκνίπα και γίνεται μολύνουσα μορφή. Μορφή δηλαδή, που μπορεί να μεταδοθεί και να μολύνει άλλο σκύλο.

Η ασθένεια έχει παγκόσμια εξάπλωση. Συναντάται πάρα πολύ συχνά στις χώρες της Μεσογείου. Συνήθως από τον Μάρτιο ως και τον Νοέμβριο (τις ζεστές εποχές του  έτους), η σκνίπα αυτή είναι δραστήρια και είναι και το διάστημα που υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των σκύλων.

Η σκνίπα αυτή είναι ζωόφιλος. Προτιμάει δηλαδή να τρέφεται με το αίμα του σκύλου και όχι του ανθρώπου. Αυτό εξηγεί και το ότι στη χώρα μας για παράδειγμα, ενώ τα περιστατικά μόλυνσης των σκύλων κάθε χρόνο είναι χιλιάδες, τα αντίστοιχα περιστατικά στον άνθρωπο υπολογίζονται περίπου στα 50 ως 70.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημάνουμε ότι ο άνθρωπος δεν μολύνεται από άρρωστο σκύλο παρά μόνο από μολυσμένη σκνίπα.

 Στο σκύλο η ασθένεια είναι πολυσυστηματική. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε συμπτώματα από διάφορα συστήματα του οργανισμού. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα και τα πιο “ορατά” στον ιδιοκτήτη του ζώου είναι αδυναμία, ανορεξία, αραίωση του τριχώματος, “πυτιρίδα” στο δέρμα, μεγάλα νύχια. Πιθανόν να δει να στάζει αίμα από την μύτη η να έχει προβλήματα με χολώτητες.

Ένα ζώο μπορεί να μολυνθεί και να παρουσιάσει συμπτώματα μετά από αρκετούς μήνες από την μόλυνση. Σ αυτό το διάστημα το πρωτόζωο μπορεί να πολλαπλασιάζεται και να προκαλεί βλάβες τέτοιες, που συνήθως οδηγούν στον θάνατο αν δεν γίνει έγκαιρη  διάγνωση και θεραπεία. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος του ζώου τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο με την κατάλληλη εξέταση αίματος.

Η θεραπεία της ασθένειας γίνεται με σκευάσματα  υπό μορφή ενέσεων, σιροπιού και χαπιών, ανάλογα με το στάδιο της ασθένειας.

Η πρόληψη της λεισμανίασης είναι πολύ σημαντική για την υγεία του σκύλου. Υπάρχουν αντιπαρασιτικά περιλαίμια, φάρμακα υπό μορφή spot on (αμπούλες),  χάπια και τα τελευταία χρόνια με την χορήγηση εμβολίου.

 

logo - Αντιγραφή 33