Facebook

Στείρωση του σκύλου και της γάτας

logo - Αντιγραφή 22

Τι είναι η στείρωση;

Στείρωση είναι η αφαίρεση των όρχεων στα αρσενικά και  η αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών στα θηλυκά ζώα.

Πότε πρέπει να γίνεται η στείρωση;

Η στείρωση στα αρσενικά ζώα μπορεί να γίνει μετά την ηλικία των 5-7 μηνών.

Στα θηλυκά ζώα πρέπει να γίνεται μετά τον πρώτο οίστρο. Μπορεί όμως να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία.

Γίνεται σε όλες τις εποχές του χρόνου;

Ναι μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Ο μόνος περιορισμός είναι το ζώο μας να μην είναι σε περίοδο οίστρου.

Είναι σωστή η άποψη ότι δεν πρέπει να κάνουμε στείρωση γιατί επεμβαίνουμε στην φύση;

Δεν είναι σωστή η άποψη αυτή.  Μην ξεχνάμε ότι ο σκύλος και η γάτα δημιουργήθηκαν να ζουν ελεύθερα στην φύση. “Περιορίζοντας” τα ζώα μας στο δικό μας χώρο, έχουμε ήδη “επέμβει” στη φύση του ζώου. Ζώα που ζουν ελεύθερα, όπως για παράδειγμα τα αδέσποτα, γεννάνε τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο, ενώ εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε τους μικρούς μας φίλους να γεννάνε με τέτοιους ρυθμούς.

Είναι αλήθεια ότι αν γεννήσει μια φορά το ζώο μας δεν χρειάζεται να το στειρώσουμε;

Δεν είναι σωστό. Ο κίνδυνος εμφάνισης πυομήτρας ή νεοπλασιών δεν μειώνεται αν το ζώο μας γεννήσει μια φορά. Η ανάγκη της στείρωσης είναι ίδια.

Ποια τα οφέλη της στείρωσης;

Τα οφέλη της στείρωσης είναι πολλαπλά. Υπάρχουν οφέλη και για τα ζώα αλλά και για εμάς.

. Προστατεύεται το ζώο μας από τους συχνούς τοκετούς και από τις πιθανές επιπλοκές τούς.

. Προλαμβάνεται η πυομήτρα και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα εμφάνισης νεοπλασιών των μαστών. Πρόκειται για δυο νοσήματα που είναι πολύ συχνά σε ζώα που δεν έχουν στειρωθεί.

. Τα αρσενικά γίνονται πιο ήρεμα και ευάγωγα, ενώ μειώνεται ή εξαλείφεται η τάση φυγής που έχουν πολλά αρσενικά σκυλιά και γατιά.

Υπάρχει τρόπος ώστε το ζώο μας να ζευγαρώνει χωρίς να γεννάει;

Όχι. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να μην αφαιρέσουμε τις ωοθήκες. Σ αυτή την περίπτωση όμως δεν έχουμε τα οφέλη της στείρωσης.

Υπάρχει κίνδυνος από την στείρωση;

Κάθε χειρουργική επέμβαση έχει εν δυνάμει κινδύνους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται κατά την διάρκεια του χειρουργείου από την αναισθησία. Όμως, με τα σύγχρονα αναισθητικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται, ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά μικρός. Ένας πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος βοηθάει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου.

Η στείρωση οδηγεί σε παχυσαρκία;

Είναι αλήθεια ότι τα στειρωμένα ζώα έχουν λιγότερες ενεργειακές ανάγκες. Αν λοιπόν δίνουμε την ίδια ποσότητα τροφής πριν και μετά την στείρωση, κατά πάσα πιθανότητα το ζώο θα αυξήσει το βάρος του. Μετά τη στείρωση πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την καθημερινή ποσότητα τροφής ώστε να αποφύγουμε την αύξηση του βάρους του ζώου μας.

CAM03489

Η τομή που γίνεται είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα την γρήγορη ανάρρωση του ζώου

 

logo - Αντιγραφή 33