Facebook

Δυσπλασία Ισχύου στο σκύλο

Η δυσπλασία της άρθρωσης του ισχίου είναι κληρονομικής αιτιολογίας και αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια οστεοαρθρίτιδας.
Κατά την ηλικία των 3-6 μηνών παρουσιάζεται αστάθεια της άρθρωσης, δηλαδή χαλάρωση του ισχίου με αποτέλεσμα την αυξημένη κινητικότητα της κεφαλής του μηριαίου. Μελλοντικά η τριβή μεταξύ των αρθρικών επιφανειών δημιουργεί οστεοαρθρίτιδα η οποία επιδεινώνεται με το χρόνο και προοδευτικά εμφανίζεται πόνος.
Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση, τη λήψη ακτινογραφημάτων και την μέτρηση των γωνιών των ανατομικών στοιχείων της άρθρωσης, στα πρώιμα στάδια της πάθησης.
Στα πρώτα συμπτώματα συγκαταλλέγονται η απροθυμία σε κάποιες κινήσεις, ο περίεργος βηματισμός μετά από ξεκούραση καθώς και η έλλειψη διασκελισμού των οπισθίων άκρων, δηλαδή ο σκύλος τρέχει με τα δύο πίσω πόδια μαζί σαν το λαγό – bunny hopping.

Η αντιμετώπιση είναι είτε συντηρητική (με τη χρήση κατάλληλων φαρμάκων) είτε χειρουργική (ανάλογα με το στάδιο της δυσπλασίας και την κλινική εικόνα του ασθενούς).
Σκοπός της συντηρητικής θεραπείας είναι η μείωση της αίσθησης του πόνου. Αυτό επιτυγχάνεται με την μείωση του σωματικού βάρους, την εκγύμναση του ζώου, τη χρήση χονδροπροστατευτικών συμπληρωμάτων διατροφής, τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων καθώς και με φυσικοθεραπείες. Όμως δεν αποτελεί την οριστική λύση του προβλήματος. Η χειρουργική επέμβαση είναι εκείνη που οδηγεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι χειρουργικές τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε είναι:
• Ηβική συμφισιόδεση (3-6μηνών)
• Διπλή/Τριπλή οστεοτομή (μέχρι 8 μηνών)
• Εκτομή κεφαλής μηριαίου (σε οποιαδήποτε ηλικία)
• Ολική αρθροπλαστική
• Απονεύρωση της άρθρωσης του ισχίου (για όσους σκύλους δεν μπορούν να κάνουν κάποια από τις παραπάνω χειρουργικές επεμβάσεις)

Αντιμετωπίζοντας νωρίς την επίπονη αυτή πάθηση χαρίζεται στο ζώο σας μια καλύτερης ποιότητας ζωή  χωρίς πόνο, που είναι και το ζητούμενο  σ’ αυτή την παθολογική κατάσταση.