Facebook

Επιληψια

logo - Αντιγραφή 22

Επιληπτική κρίση, πάσχει το ζώο μου από επιληψία;

Επιληψία

Η επιληψία είναι η παθολογική εκείνη κατάσταση όπου εμφανίζονται επαναλαμβανόμενα επεισόδια επιληπτικής κρίσης.

Τι είναι η επιληπτική κρίση ;

Η επιληπτική  κρίση είναι ένα επεισόδιο ανώμαλης ηλεκτρικής δραστηριότητας σε κάποιο σημείο του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων ή σπασμούς, αλλά και μια σειρά από άλλα νευρολογικά συμπτώματα. Επιληπτικές κρίσεις μπορεί να εμφανίσουν όλα τα είδη των ζώων, μεταξύ των οποίων ο σκύλος και η γάτα.

Οι κρίσεις μπορεί να εμφανιστούν μία φορά το 24ωρο (μεμονωμένες), να είναι περισσότερες από δύο για το ίδιο χρονικό διάστημα (ομαδικές) ή να συνεχίζονται για διάστημα μισής ώρας ή και περισσότερο (επιληπτική κατάσταση ή status epilepticus).

Αιτιολογία

Τα αίτια των επιληπτικών κρίσεων είναι αναμφίβολα πολυάριθμα. Γενικά ταξινομούνται σε μεταβολικές εγκεφαλοπάθειες, νευροτοξικώσεις, οργανικές εγκεφαλοπάθειες,  ιδιοπαθείς και επίκτητες επιληψίες.

Η επιληπτική κρίση διακρίνεται στο πρόδρομο, στο κύριο και στο μετεπιληπτικό στάδιο.

Στο πρόδρομο στάδιο ο σκύλος εκδηλώνει

Στο κύριο στάδιο διαρκεί από 30 δευτερόλεπτα μέχρι λίγα λεπτά της ώρας και χαρακτηρίζεται από

Κατά το μετεπιληπτικό στάδιο, οι σκύλοι παρουσιάζουν

Οι γενικευμένες βαριάς μορφής επιληπτικές κρίσεις είναι συχνότερες μιας και παρουσιάζονται στο 80% των επιληπτικών σκύλων. Οι κρίσεις αυτές χαρακτηρίζονται από:

Διάγνωση

Στο ιστορικό ενός ζώου με επιληπτικές κρίσεις δίνεται έμφαση στην λεπτομερή περιγραφή του ιδιοκτήτη, όχι μόνο για την αναγνώριση αλλά και τη διαφοροποίηση από τις άλλες παθολογικές καταστάσεις που έχουν παρόμοια συμπτωματολογία. Η κλινική και νευρολογική εξέταση καθώς και οι εξετάσεις αίματος είναι απαραίτητες σε αρχικό στάδιο και εν συνεχεία αν αυτό είναι απαραίτητο, το αίτιο θα πρέπει να εξακριβωθεί με αξονική, μαγνητική τομογραφία και εξέταση εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Επειδή σπάνια εμφανίζει το επιληπτικό ζώο μια επιληπτική κρίση κατά την διάρκεια της επίσκεψης στον κτηνίατρο, θεωρείται εδιαίτερο χρήσιμο η βιντεοσκόπιση του ζώου κατά την διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης.

Θεραπεία

Από την αρχή θα πρέπει να είναι γνωστό οτι ο σκοπός της θεραπείας  είναι ο έλεγχος των επιληπτικών κρίσεων και αυτό δεν συνεπάγεται την πλήρη εξάλειψή τους.

Σκοπός της θεραπείας είναι να μειωθεί ο αριθμός των επιληπτικών κρίσεων και η ένταση των συμπτωμάτων, να μειωθεί ο χρόνος του μετεπιληπτικού σταδίου και να αυξηθεί ο χρόνος των μεσοδιαστημάτων μεταξύ των επιληπτικών κρίσεων.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε….

Η επιληψία είναι μια σύνθετη παθολογική κατάσταση που απαιτεί καλή συνεργασία μεταξύ ιδιοκτήτη και κτηνιάτρου, ταχτικό κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο του ζώου τόσο για την σωστή αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων, όσο και για την αποφυγή παρενεργειών από την χρήση των φαρμάκων.

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να γνωρίζει εξ αρχής οτι η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει για το υπόλοιπο της ζωής του ζώου, είναι καθημερινή και ενδέχεται να υπάρξουν παρενέργειες από την χρήση των φαρμάκων.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης.

. Κατά την διάρκεια της επιληπτικής κρίσης δεν πρέπει να προσπαθούμε να χορηγήσουμε στο ζώο από το στόμα οτιδήποτε ( νερό, μέλι, φαγητό, φάρμακα κλπ)

. Προστατεύουμε το ζώο από τυχόν τραυματισμούς τόσο κατά την διάρκεια της επιληπτικής κρίσης όσο και κατά το διάστημα του μετεπιληπτικού σταδίου.

. Να μην ενοχλούμε το ζώο τόσο κατά την διάρκεια της επιληπτικής κρίσης,  όσο και κατά την διάρκεια του μετεπιληπτικού σταδίου. Στο χώρο θα πρέπει να επικρατεί ησυχία και αφήνουμε το ζώο να συνέλθει μόνο του ήρεμα.

Δείτε video

logo - Αντιγραφή 33