Facebook

Δηλητηριάσεις σε σκύλους και γάτες

logo - Αντιγραφή  22

Η δηλητηρίαση είναι μια πολύ σοβαρή και επείγουσα κατάσταση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, γιατί απειλή άμεσα την ζωή του ζώου σας.

Πρόκειται για εκείνην την κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός εκτίθεται σε κάποια χημική ουσία που επηρεάζει δυσμενώς την λειτουργία του.

Τοξικές ουσίες μπορεί να είναι υπό στερεά, υγρή η αέρια μορφή και αυτές μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό μέσω της πεπτικής η της αναπνευστικής οδού, από το δέρμα η τους βλεννογόνους.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης εξαρτώνται από το είδος της τοξικής ουσίας.

Οι πιο συχνές αιτίες δηλητηρίασης :

Από οργανοφωσφορικά: Είναι τοξικές ουσίες που έχουν άμεσα συμπτώματα και περιέχονται συνήθως σε φυτοφάρμακα.Τα οργανοφωσφορικά είναι οι πιο συνηθισμένες ουσίες που περιέχονται στις φόλες.

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η δηλητηρίαση από οργανωφωσφορικά είναι συνήθως  έμετος, σιελόρροια, τρέμουλο και εμφάνιση σπασμών με τελική κατάληξη tο θάνατο του ζώου.

 Από ποντικοφάρμακα.

Τα ποντικοφάρμακα συνήθως περιέχουν δικουμαρόλη. Η κύρια εκδήλωση αυτής της τοξίκωσης είναι η αιμορραγία. Συνήθως εμφανίζεται τις επόμενες ημέρες και πρακτικά έχουμε επαρκή χρόνο για την αντιμετώπισης της.

Από φάρμακα.

Πρόκειται για δηλητηριάσεις που οφείλονται σε αλόγιστη η λάθος χρήση των φαρμάκων. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση των φαρμάκων στα ζώα μας γιατί κάποια απ αυτά μπορεί να είναι κατάλληλα για τον σκύλο, αλλά τοξικά για τις γάτες. Ενώ υπάρχουν και φάρμακα που μπορούν για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν  σε κάποιες ράτσες σκύλου και να είναι τοξικές σε κάποιες άλλες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα φάρμακα που απευθύνονται στον άνθρωπο και δεν είναι κατάλληλα για χρήση στα ζώα.

Από φυτά.

Συχνά στο σπίτι μας έχουμε διάφορα φυτά που μπορούν να καταναλωθούν από τα ζώα μας η να έρθουν σε επαφή μ αυτά.

Τέτοιου είδους φυτά είναι τα ροδόδεντρα, η αζαλέα, οι κρίνοι, οι πικροδάφνες, η αλόη η κάνναβης, η μπιγκόνια, ο  νάρκισσος, η διφεμπάχια και αρκετά άλλα.

Αν ο σκύλος ή η  γάτα μασήσει κάποια από τα φυτά αυτά  μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα όπως διάρροια και έμετος, από το αναπνευστικό με δυσκολία στην αναπνοή ή τρέμουλο. Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν και σε θάνατο.

Συχνά εμφανίζονται συμπτώματα από το δέρμα προκαλώντας οιδήματα, κνησμό κλπ.

 

Τρόφιμα ανθρώπινης κατανάλωσης. Τρόφιμα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση όπως  σοκολάτα, σκόρδα, κρεμύδια, γλυκά που περιέχουν ξυλιτόλη αντί για ζάχαρη, κάποιοι ξηροί καρποί(φουντούκια) και φρούτα(σταφύλια-σταφίδες)όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση.

 

Για την αντιμετώπιση της δηλητηρίασης πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε το είδος της χημικής ουσίας που πήρε η ήρθε σε επαφή το ζώο. Διαφορετικές ουσίες προσδιορίζουν και διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης.

Πολύ σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της δηλητηρίασης είναι η πρόκληση εμετού, ώστε να μπορέσουμε να απομακρύνουμε την τοξική ουσία από το στομάχι του ζώου όσο το δυνατόν νωρίτερα και να αποφύγουμε την απορρόφηση της, από το πεπτικό σύστημα. Αντεδύκνειται η πρόκληση εμετού σε περιπτώσεις κατάπωσης καυστικών ουσιών.

 

Η πρόκληση εμετού γίνεται με την χορήγηση απομορφίνης  και μόνο όταν τον ζώο βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση που δεν έχει κατασταλεί το αντανακλαστικό της κατάποσης. Δυστυχώς η πρόκληση εμετού με διάφορα μέσα όπως αλατόνερο κλπ, έχουν πολύ φτωχά αποτελέσματα.

 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μεταφέρετε το ζώο σας όσο το δυνατόν συντομότερα στον κτηνίατρο σας. Είναι κρίσιμο για την επιτυχή θεραπεία, η άμεση αντιμετώπιση της δηλητηρίασης και δεν πρέπει να περιμένετε να δείτε αν το ζώο σας γίνει καλά από μόνο του.

Προμηθευτήτε τα φάρμακα άμεσης βοήθειας που θα τα χρησιμοποιήσετε άμεσα κάτω από τις τηλεφωνικές οδηγίες του κτηνιάτρου έως ότου διακομισθεί το ζώο σας στο κτηνιατρείο.logo - Αντιγραφή  33